8 historier fra El Salvador og Guatemala.

De Røde Majs er min tredie bog, skrevet i Guatemala 1985 og udgivet i 1986.

Titlen DE RØDE MAJS stammer fra en mand, der ligger og forbløder midt i en majsmark efter at være blevet skudt i ryggen. Han undrer sig over at majsen ikke bliver rød efter alt det blod, der er sivet ned i jorden fra alle dem, der er blevet dræbt af hans folk. Jeg følte en stærk trang til at udgive nogle af de historier, jeg hele tiden fik fortalt, ligegyldigt hvor jeg befandt mig på mine stadige rejser rundt blandt mayafolket.

Historier om historisk bevidsthed og overlevelsesvilje, og jeg synes at forstå, hvorfor det var så vanskeligt for amerikanerne at forstå, at de ikke kunne besejre vietnameserne.

Et folk, der har besluttet sig, og som oven i købet kæmper i eget land,og som har en fælles tro og et fælles mål, kan ikke besejres; så simpelt er det. Mayafolket indeholder den samme stille styrke, tro og sammenhold – der trods vietnamisering, tortur og forsvindinger – skinner igennem alt, hvad de foretager sig. Jeg begyndte at forstå, at selv om man slavebinder et folk, betyder det ikke, at de er overvundne, så længe de har deres rødder intakte – deres historier, myter og legender som er del af hverdagen.

I over 500 år er Mayafolket blevet forsøgt undertrykt, men det er ikke lykkedes. De har stadigvæk deres sprog, deres skikke, og nogle steder oven i købet stadigvæk deres eget kalendersystem. Jeg besluttede at samle 8 historier, der ville forsøge at give et indtryk af dette folks tankegang og følelsesliv. Jeg har valgt at udlægge én af disse historier, som jeg mener er et godt eksempel på mayatankegangen.

Udkom 1986 på forlaget Tiden. 126 sider.
8 historier fra El Salvador og Guatemala.
Illustreret med mine egne tegninger.
ISBN 87-579-0364-6