Øen Nyord er mit selvbestaltede kunstakademi.

I 1958 lagde jeg optimistisk op til at blive antaget på Kunstakademiet på Charlottenborg i København. Jeg blev ikke optaget, for, som de skrev, “mangel på talent” Det samme år begyndte jeg at komme på øen NYORD, gennem min første kones familie, der ejede et lille familiehus på øen.

Nyord ligger nordvest for Møn og er et lille paradis for fugle og mennesker. Der besluttede jeg at bruge øen og dens fantastiske lys til mit øve-værksted, først og fremmest de grafiske metoder. Jeg har tegnet med blyant, kul, tusch, lavet træsnit og flere forskellige former for raderinger og malet med olie og akryl og brugt oliestifter og akvarel – hver eneste gang vi besøgte øen.

Jeg elsker lyset på Nyord, der som sidestykke kan minde om lyset på Skagen – og min barndom på engen ved Limfjorden, hvor jeg var “parkeret” under krigen. Nogle af de mindste tegninger jeg har lavet, har jeg lavet på Nyord, som en stor kontrast til de store vægmalerier, jeg senere i livet bandt an med. Da jeg gik skufferne igennem, fandt jeg et overvældende materiale, som jeg gennem årene har lavet på Nyord – og det har overrasket mig meget, at der lå så meget.

Det er det skiftende lys, der har fascineret, for vejret kan skifte på Nyord fra den ene time til den anden. Men det, der har fascineret mig mest, er at se, hvordan skyerne går UDENOM øen, hvor man kan iagttage opdriften fra havet omkring øen, driver skyerne udenom. Mange, mange gange har jeg stået og set på et uvejr ovre på Sjælland, mens det har skinnet med høj sol på Nyord. I dag ved jeg, at havde jeg ikke lavet de hundredvis af tegninger og træsnit, som jeg lavede på øen, havde jeg ikke være så rutineret som jeg blev og var, da jeg tog til El Salvador og Guatemala i 1976.

Akvarel

Oliekridt

Radering

Tegning

Tryk

Tusch