Filmen Masken skrev jeg i 1986/87, fordi jeg havde overværet en religiøs fest i landsbyen Chichicastenango, Quiché-Mayaernes religiøse midtpunkt. En tredages fest for byens skytshelgen SantoTomas, som også er de vejfarendes skytshelgen. Det er kun i disse tre dage om året, den store træfigur af Santo Tomas kan ses offentligt, hvor den bliver båret rundt i byen i et kompliceret system af veje, fordi det også er de dage, hvor de viise råd i byen skifter medlemmer, og figuren skal stå det næste år i de nye medlemmers hus. I 1986 synes jeg, at jeg nu vidste så meget om Mayaidentiteten, at jeg kunne få det filmet, og samtidig var jeg blevet så meget venner med nogle af de viise i Chichicastenango, at jeg kunne få tilladelse til at filme steder, hvor andre filmhold ikke ville kunne få adgang.

Jeg kontaktede filmselskabet Spektrum, der var villige til at financiere dokumentarfilmen, der var beregnet til at vare en time. Tilrettelæggelsen af filmen, alle aftalerne med de viise råd og private vi ville filme, faldt på plads, og filmen blev “skudt” på god gammeldags manér med 16 mm råfilm, fremkaldt i København, klippet og redigeret – og den ligger i dag på video.

Min store skuffelse er, at Dansk Filmcentral ikke ville købe den, men den er dog blevet vist i dansk TV. I dag er filmen historisk, idet vi har filmet steder, der ikke længere eksisterer og dragter, der ikke længere bliver brugt. Teksten filmen er bygget op over, fortæller om Mayakulturen før og efter mødet med den hvide mand. Titlen “Masken” refererer til en maskemager, der sidder og laver en dansemaske, og det er hans tanker vi følger, oversat i billeder under hele filmen.

Det viser sig til sidst, at det er den hvide mands maske, han sidder og laver, og at masken skal bruges til den store fest for Santa Tomas, hvori indgår en dans, Erobringsdansen, der gennemgår den store erobring af Mayakulturen 500 år tidligere. Det er således en historisk som en etnografisk film, meget smukt filmet af Peter Roos.

Manuskript: Jørn Bie
Fotograf: Peter Roos
Lyd: Steen Johansen
Klip: Flemming Arnholm
Instruktion: Flemming Arnholm

 

Masken (1987)
Fulde titel: Bag masken på maya-quiché-indianerne
Denne dokumentarfilm optaget i Chichicastenango har manuskript af den danske forfatter og kunstner Jørn Bie. En enestående film, som desværre ikke fås på folkebiblioteket. I Chichicastenango opføres under den årlige byfest for Santo Tomás en lokal variant af den traditionelle dans, El Baile de la Conquista, der dramatiserer spaniernes erobring af landet i 1523-24. Skønt den spanske invasion var en katastrofe for den indfødte kultur, lykkes det alligevel maya-k’iche’indianerne at gøre nar af spanierne i den dans, som den katolske kirke i sin tid indførte for at fejre kristningen af de indianske folk.

I denne dramatiske dans har hver figur sin særlige maske. Filmen fortæller maya-k’iche’folkets historie gennem maskeskærerens arbejde med den maske, der får afgørende betydning i dramaet om den spansk invasion. Bemærk glughullerne til bærerens øjne på fotografiet til venstre. Denne maske er ikke lavet for turisternes skyld, men for at blive brugt i den hellige dans. (Vist på dansk TV2 04.02.94).