I BEGYNDELSEN VAR ORDET - PANEL 5

FRA 1800 TIL 1900

Time is money !, Masseproduktion, kulturforandring, begrebet frihed og Nordamerika invaderes af nybyggere og et enormt mydrerri på den nordamerikanske indianer begynder. Hvor de spanske erodere ødelagde de Latinamerikanske kulturer, ødelægger den europæiske nybygger den Nordamerikanske civilisation – med alle midler. Og et sanseløst slaveri tager sin form med hentningen af millioner af afrikanske slaver til USA.

Det folkemord der skete i Nordamerika tåler kun sammenligning med Spaniernes udryddelse af Latinamerikas kulturer.. Og da begynder grådigheden for alvor at blive forvekslet med “frihed”. Det nye USA bliver landet der flyder med guld og honning, millioner flytter fra Europa til det forjættede land, og det går stærkt.

Fotografiet, flyvemaskinen, postrytteren,telefonen og telefonpælene der ændre perspektiverne I landskabet. Masseslagtningerne af Buffolo og guldfeberen Raser og inden længe er en broderkrig i gang I det forjættede land.

Historiefortælleren, den kloge konem.fl. begynder at uddø. Marx skriver Das capital, det store Pariseroprør, eksistentialisterne, den første bil, benzin og olie, gummi, fast.food, Frihedsgudinden bygges, Radioen, slaveriet og profitten styrer.

Barnet I midten er kunstnerens statement: Jeg påstår, at menneskets gang på denne jord, kun lige er begyndt! Jeg vil understrege menneskets enorme trang til destruction – et enormt paradox.

Bog af Jørn Bie

I bogen finder du finde uddybende forklaringer, mange flere oplysninger og detaljer om vægmaleriet. Læs mere