I BEGYNDELSEN VAR ORDET - PANEL 6

FRA 1900-2000

Panel 5 og 6 hører faktisk sammen, idet “barnet” dominerer begge paneler. Udover barnet, er ledeordende på dette panel: “Den store illusion” og Statement”. Filmen, Hollywood, starter en kæmpe verdensomspændende virkelighedsforvrængning, der som sukker lægger sig over beskuerens egen virkelighedsopfattelse.

Samtidig blomstre kapitalismen og kommunismen og 1.verdenskrig bliver iscenesat og millioner af unge mænd mister livet, mens profitten når astronomiske højder. Børskrakket i 1929 sætter gang i fornyet kapitalistiske kræfter til at yderligere danne myten om den såkaldte “frie verden” mens de kommunistiske verdener forbløder I en endelød identitetskrig.

Den Mexicanske revolution med sine enorme mennesketab, danner vej for de store identitetskunstnere, som Diego Rivera og Frida Kahlo. Europa kaster sig igen ud I en verdenskrig, der i sin grusomhed overgår den vildeste fantasi, og da verdenskrigen tilsidst næsten kun er to stridende parter, USA og Japan, smider USA A-bomberne som et eksperiment og en uoverskuelig magtdemonstration, der danner vejen til en koldkrig, der skal holde verden I et frygtsenarium I de næste 20 år. Nye kunstretninger og ny music vælter frem og psykoanalysen har store tider.

På dette panel bliver der sat elektricitet på hvad som helst og mekaniseringen danner et forfalsket billed af en fremtid i fred og velstand. “Den store illusion” har vundet. Der har uafbrudt været krig I verden siden.

Bog af Jørn Bie

I bogen finder du finde uddybende forklaringer, mange flere oplysninger og detaljer om vægmaleriet. Læs mere