Vægmaleri i 1994 – 1995, Antigua, Guatemala

På denne væg har jeg valgt en vævende kvinde som centerfigur, hvor hendes væv går op i et perspektiv, der symbolsk kan tolkes som hendes vej, men som også samtidig er hendes lys. Bag hende ligger udstrakt det guatemaltekiske landskab som en kvinde med åbne øjne, på hvis krop er vulkaner, dybe slugter, huse og marker. Hele venstre side af billedet er en Mayakvindens fysiske hverdag, hvor hun handler, vasker, laver mad, dyrker marken, kunsthåndværket; hun føder og nogen dør.

Det er også på den side, jeg portrætterer den nye Mayakvinde med verdensatlasset under armen, og kvinden der lærer at læse og skrive, at tage vare om sit eget liv; selv bestemmer hvem hun vil giftes med, hvor mange børn hun vil have og hvornår, og hende der har fået sin egen økonomi.

Yderst til højre har jeg portrætteret et bjerglandskab, hvor kvinder kommer strømmende ned i een lang stribe og nærmest bliver en lille flod, der strømmer hen imod en valgurne, hvor de lægger deres stemmesedler ned. Enhver i Guatemala ved, at hvis alle Mayakvinderne stemte, ville valget sandsynligvis blive anderledes end mændene havde forestillet sig.

Den højre side er det spirituelle og de feminine energiers side. Her er hun som historiefortæller, som vogter over myterne og legenderne. Her er hun “The Keeper of Life” og hun passer bålet, hun går ud og ind af landskabet, er den modtagende og eftergivende part. Og hun er den religiøse, med Månen og Jomfru Maria, og hun passer majsen, Mayaernes højeste helligdom.

Doña Luisa Xicotencatl, Antigua Guatemala

Adresse:
4a. Calle Oriente #12
03001-Antigua Guatemala, Sacatepequez
Telefon +502 7832 2578