Erfaring

Hvad førte mig til Guatemala? Det ville jeg se, hvis jeg kunne lave en intuitiv tegning omkring Den Lille Dreng i den Røde Trøje. Mine skitser bragte et væld af ting og sager frem og jeg tegnede dem ned efterhånden, som de kom frem. Og det er blevet til følgende billede: Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at jeg har været Spansk Conquistador – erobrer. Derfor er der i øverste venstre hjørne en hjerne med sammenvoksede hænder i fuldstændig ubændig grådighed og magtbegær.

Sådan har Conquistadoren været. At ville prøve at tegne et billede af den spanske ridderlige adelsmand, der søge sin lykke i fremmede lande, på højde med Kong Arthur og de ædle riddere, rammer helt ved siden af. Jeg har været en sådan conquistador, med en guld hunger, der trodser enhver beskrivelse.

Med mord, ran og voldtægt, har jeg “gjort min lykke “ i Mellemamerika. I midten øverst, sidder en maya/aztekergud som repræsenterer Quetzalquatl, Den Hvide Gud, der skal komme tilbage og bringe lykke til sit folk. Men det var ikke deres gud, der kom tilbage med de spanske erobrere, der med psykopatisk frådende raseri ødelagde den ene højtudviklede kultur efter den anden, i jagten efter guld og magt.

Slaveri og bogbrændinger blev sat i system. I tusindevis af mayabøger blev brændt, så der i dag kun er 3-5 stk. tilbage fra denne store kultur. En næsten ufattelig tanke. I midten af billedet står jeg, med sværdet halvt trukket ud, men den lille dreng i den røde trøje hindrer ham: Nu er det på tide at stikke sværdet i skeden. Og nedenunder står mayakvinden, på hendes bryst star ALMA = sjæl – og slavekvinden er sunket i knæ ved siden af tusinde bøjede rygge. Og i majsmarken står to kister bugnende fulde af omsmeltede gudestatuer til guldbarrer – og alle veje fører til kirken i Rom og jomfru Maria har samlet hænderne, måske fordi hun beder eller også i gru over voldsomhederne.

I midten til venstre, kommer et oprør i gang, med Emiliano Zapata; Tierra y Libertad = jord og frihed. Min skæbne har været, i dette liv, at beskrive det smukke i mayakulturen. At tegne og fortælle om dem. Hvor jeg før brød ned, har jeg denne gang bygget op.

Og mayakulturen er blevet en del af min familie. Det var det, jeg så, da jeg ville se, hvad der førte mig til Guatemala. Og det var dér, den lille dreng i den røde trøje begyndte.